Alles over Financial Lease op Bedrijfsauto.nl

Fiscale voordelen

Renteaftrek? Investeringsaftrek? Terugvordering van de BTW? Afschrijven? Financial Lease zorgt ervoor dat jij profiteert van diverse fiscale voordelen, de auto is namelijk direct jouw eigendom.

Voordelen

Een auto aanschaffen in combinatie met Financial Lease, betekent dat je fiscaal gezien een investering hebt gedaan. Jij bent economisch eigenaar van het voertuig, waardoor de auto direct opgenomen kan worden op de balans. De auto blijft echter wel onderpand van de bank, maar daardoor worden de voordelen niet minder. Deze voordelen heb je niet als je kiest voor een van de andere leasevormen.

Btw

Als ondernemer hoef je geen BTW te betalen. De BTW die je over de bedrijfsauto betaald, kun je dus verrekenen.

Rente-aftrek

Sluit jij zakelijk een lening af? Dan is de rente op de geldlening fiscaal aftrekbaar. Zodra jij een Financial Lease overeenkomst afsluit, wordt dit gezien als zakelijke lening en kun jij de betaalde rente van de wist aftrekken.

Investeringsaftrek

Door te investeren in een bedrijfsauto, investeer jij in bedrijfsmiddelen. Besteed jij in 2017 meer dan €2.300 euro aan bedrijfsmiddelen, betekent dit dat je in aanmerking komt voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Deze regeling is alleen bedoeld voor ondernemers die investeren in een bedrijfsauto die hoofdzakelijk bestemd is voor het beroepsvervoer. De maximale hoogte van de aftrek is 28%. Dit percentage is geldig tot een investeringsbedrag binnen 1 jaar van €56.192 euro. De investeringsaftrek kan verrekend worden in het jaar dat de Financial Lease overeenkomst getekend wordt.

Afschrijven

Zodra je een auto koopt, dien je als ondernemer de bedrijfsauto op te laten nemen op de balans. Deze aanschaf wordt opgenomen exclusief btw en exclusief BPM. Vervolgens wordt er op basis van een schatting de vermoedelijke gebruikersduur en de restwaarde in kaart gebracht. Hierbij wordt er gekeken naar de soort onderneming en waar de bedrijfsauto voor gebruikt gaat worden. Zodra dit in kaart is gebracht wordt de afschrijving berekend over de geschatte gebruikersduur. Dit wordt gedaan met behulp van de aanschaf waarde en de test waarde. Het verschil tussen deze cijfers wordt verdeeld over de geschatte gebruikersduur.

Stel, je hebt een bedrijfswagen met een aanschafwaarde van €30.000 (ex btw en bpm). De restwaaarde van de auto wordt geschat op €10.000 euro en de gebruikersduur op 5 jaar. De afschrijving per jaar bedraagt dan: €4.000 euro.